Όταν ξεκινούσα πριν από χρόνια να μαθαίνω για το Ρέικι, όλοι νόμιζαν ότι θα αλλάξω θρησκεία ή θα με σύρουν σε κάποιο ινδικό μοναστήρι, αυτή ήταν η εντύπωση που είχε ο μη ενημερωμένος κόσμος για τις εναλλακτικές θεραπείες και τη γιόγκα για παράδειγμα. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν μπορώ να απαντήσω με σαφήνεια πώς και γιατί αποφάσισα να πάρω τον πρώτο βαθμό στο Ρέικι για να μπορέσω να το εφαρμόζω η ίδια στο εαυτό μου. Απλά ήξερα ότι θέλω να ασχοληθώ με αυτό χωρίς να γνωρίζω και κάτι ιδιαίτερο.  Αυτά ήξερα μόνο, αλλά από ότι φαίνεται ήταν αρκετά, για να θελήσω να μάθω περισσότερα και να το εφαρμόζω σε μένα. Άκουσα την καρδιά μου!

Αφού το αμφισβήτησα πολλές φορές, αφού το επιστημονικά ζυμωμένο μου μυαλό δεν μπορούσε να το δεχτεί έτσι απλά και άκριτα, τελικά μου πήρε λίγο παραπάνω χρόνο αλλά πείστηκα για το αυτονόητο. Ότι δηλαδή υπάρχουν πράγματα που αν και είναι αόρατα, υπάρχουν, ενώ παράλληλα άρχισα να βλέπω τα αποτελέσματα της χρήσης της ενέργειας στη ζωή μου, στην καθημερινότητα και στον τρόπο σκέψης μου, στην αντίληψη των πραγμάτων, των σχέσεων και των γεγονότων γύρω μου, άρχισα να αντιλαμβάνομαι καλύτερα ποια είμαι, τι θέλω, τι συμβαίνει γύρω μου. Τα αποτελέσματα ήταν άμεσα:

  • Καθημερινή χαλάρωση και αποσυμπίεση
  • Ποιοτικός ύπνος χωρίς κανένα βοήθημα
  • Βελτίωση των αισθήσεων μου, της αντίληψης και της δημιουργικότητας μου
  • Περισσότερη υπομονή και κυρίως βελτίωση της συμπεριφοράς μου προς τον εαυτό μου
  • Ένιωθα όλο και πιο ικανοποιημένη καθημερινά και μου έφυγε σταδιακά η κατάθλιψη, η αισιοδοξία ήταν και πάλι στη ζωή μου, έτσι όπως θα έπρεπε να είναι σε κάθε ανθρώπινο πλάσμα
  • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού μου συστήματος
  • Επούλωση σιγά σιγά των θεμάτων που «πονούσαν» συναισθηματικά
  • Κατανόηση, συμπόνια και συγχώρεση
  • Ανακούφιση από τον σωματικό πόνο (ημικρανίες, μετεγχειρητικοί πόνοι ή πόνοι περιόδου για παράδειγμα)

Αυτά είναι η δική μου εμπειρία για το τι επακολουθεί στη ζωή ενός ανθρώπου όταν παίρνει τον βαθμό του Ρέικι. Όλα αυτά όμως είναι καθαρά υποκειμενικά και ο κάθε μαθητευόμενος έχει τις δικές του ιστορίες να μοιραστεί. Γενικά όμως θα έλεγα ότι το Ρέικι αλλάζει τη ζωή σου. Καθαρίζει σε όλα τα επίπεδα και κυρίως εκεί που το έχεις περισσότερο ανάγκη κάθε φορά. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι, εάν ταλαιπωρείται κάποιος από σοβαρή ανασφάλεια και το εκδηλώνει με κάθε πιθανή συμπεριφορά προς τον εαυτό του και τους άλλους, έχει δηλαδή πολλά πλοκάμια αυτή η πηγή που με τα χρόνια έχουν σχηματίσει πολλές στρώσεις συμπεριφοράς και βιωμάτων που πλέον ορίζουν τη συμπεριφορά μας, το Ρέικι θα θεραπεύει κάθε φορά τόσο όσο αντέχουμε για να μπορούμε να λειτουργούμε στη ζωή μας όσο πιο φυσιολογικά γίνεται. Ευνόητο είναι λοιπόν, ότι δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα από τη θεραπευτική αυτή μέθοδο, αφού πάντα και μόνο καλό κάνει (καμία περίπτωση για το αντίθετο αποτέλεσμα) και μας προστατεύει πολύ καλύτερα από ότι θα φανταζόταν κανείς.

Τι είναι το Ρέικι

Το Ρέικι είναι Ενέργεια, Φως, Ζωή, Αρμονία. Κινείται μόνο και ολοκληρωτικά από το νόμο της Αγάπης. Αγάπη για τον ίδιο μας τον εαυτό πάνω από όλα.  Αποδοχή.  Βοηθά τον άνθρωπο να επιστρέψει στην υγιή κατάσταση από την οποία προέρχεται, διότι όταν γεννιόμαστε ο προορισμός μας δεν είναι να μισούμε τον εαυτό μας, να τον κρίνουμε, να έχουμε ενοχές και να αρρωσταίνουμε ψυχολογικά ή σωματικά.

Αυτοθεραπεία. Έχουμε τη δύναμη της αυτοθεραπείας μέσα μας, όπως ακριβώς όταν χτυπάμε. Το ίδιο μας το σώμα χωρίς εμείς να δώσουμε καμία συνειδητή εντολή ή να καταβάλουμε προσπάθεια, κλείνει τις πληγές και ξεκινά τη διαδικασία αυτοίασης. Απλά, εμείς οι άνθρωποι στη Δύση δεν έχουμε καλά καλά επαφή με το σώμα μας, πόσο μάλλον να γνωρίζουμε τις θαυμαστές ικανότητες που διαθέτει το όχημα που λέγεται «άνθρωπος». Το Ρέικι ξυπνά και ενισχύει την αυτοθεραπεία μας. Οι ρυθμοί που πραγματοποιούνται όλα όσα αναφέρουμε σε αυτό το άρθρο είναι μόνο υποκειμενικοί, το ταξίδι στην Ενέργεια και τα μυστικά της είναι μια προσωπική υπόθεση του καθενός και ενώ υπάρχουν δείγματα ομοιότητας, εντούτοις πάντα αποφεύγω να μιλάω για το τι υποτίθεται πρέπει να περιμένει κανείς  ή να δει, να νιώσει κτλ, αφού μόνο απογοήτευση και προσδοκίες μπορεί να αποφέρει αυτό. Δεν είμαστε όλοι ταυτόχρονα έτοιμα για όλα. Είναι μια προσωπική, μεγαλειώδης υπόθεση, το δικό σου ταξίδι. Στο Ρέικι όλα έχουν το δικό σου ρυθμό εξέλιξης και αυτό δεν μπορεί να στο αλλοιώσει κανείς.

Ποιά η διαφορά όταν μου κάνει ένας θεραπευτής από το να κάνω εγώ στον εαυτό μου;

Πολύ σημαντικό είναι να επιλέξεις ένα θεραπευτή που να σου εμπνέει εμπιστοσύνη. Που θα σε καθοδηγήσει σωστά και με μέγιστη υπευθυνότητα σε αυτό. Η εμπιστοσύνη εμπνέεται, έτσι απλά. Όταν θα συναντήσεις αυτόν-ην που θα σου κάνει, θα το καταλάβεις. Μια συζήτηση θα έλεγα ότι πάντα βοηθά όσους θέλουν να είναι σίγουροι και με το δρόμο της λογικής και όχι «μόνο» του ενστίκτου. Τι θα σε κάνει να εμπιστευτείς σε κάποιον άλλον την ενέργεια σου, αυτό δεν εξηγείται για μένα με λόγια. Απλά το νιώθεις. Είναι το ίδιο με το συναίσθημα του έρωτα, απλά ερωτεύεσαι.

Όταν εκδηλώσει κάποιος την επιθυμία να μάθει τη διαδικασία της αυτοθεραπείας, τότε στη γλώσσα μας λέμε ότι «παίρνει βαθμό». Πραγματοποιείται δηλαδή ένα σεμινάριο, η διάρκεια του οποίου ορίζεται από τον Δάσκαλο- θεραπευτή, στο οποίο μαθαίνει κανείς όλες τις απαραίτητες πληροφορίες,  για να μπορεί να ξεκινήσει και να συνεχίσει να κάνει Ρέικι στον εαυτό του. Στο σεμινάριο πραγματοποιείται μια διαδικασία που ο Δάσκαλος- θεραπευτής ανοίγει τα ενεργειακά κέντρα του θεραπευομένου, ώστε να μπορεί να ρεύσει η ενέργεια πλέον μέσα από τον ίδιο. Στο Ρέικι είμαστε κανάλι ενέργειας, δεν δίνουμε τη δική μας ενέργεια όταν θεραπεύουμε. Το να πάρει κανείς βαθμό το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε περιπτώσεις σοβαρών ασθενειών, όπου θα μπορεί κανείς να κάνει Ρέικι στον εαυτό του οπουδήποτε και όποια στιγμή της ημέρας το έχει ανάγκη. Για όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις δεν υπάρχει σωστό ή λάθος. Όπως είπα, αυτό είναι ένα προσωπικό ταξίδι.

Τι δεν κάνει το Ρέικι

Δεν θα σου φέρει «άμεση» φώτιση, δεν θα αρχίσεις να πετάς με μαγικά χαλιά και δεν θα νομίζεις ότι όταν θα βοηθάς στη θεραπεία κάποιου θα είσαι ο Μεσσίας. Παραίτηση από το Εγώ. Χρειάζεται σημαντική δουλειά από εμάς και θέληση για το δρόμο της Φώτισης. Δεν σε κάνει ένα ιδιαίτερο ανθρώπινο πλάσμα. Αν εσύ θέλεις να φουσκώσεις το Εγώ σου, αυτό είναι δικό σου πρόβλημα.

Δεν κατευθύνει καμία αρνητική ενέργεια.

Δεν σε απαλάσει από την ευθύνη να συμβουλεύεσαι γιατρό είτε αυτός είναι ομοιοπαθητικός, είτε κανονικός και κανένας θεραπευτής δεν θα πρέπει να σου υποδείξει να μην σέβεσαι τον εαυτό σου εξετάζοντας τον με τις σύγχρονες μεθόδους ιατρικής. Δεν σημαίνει ότι θα αρχίσεις να ζεις σαν πρωτόγονος και θα αρνείσαι να εγχειρίζεσαι ή να συμβουλεύεσαι ένα γιατρό. Η μέρα όπου θα συμπορεύεται η δυτική ιατρική με την ολιστική θεραπεία ψυχής- σώματος- πνεύματος-συναισθήματος  δεν αργεί. Το ένα μπορεί να βοηθήσει το άλλο με θαυμάσιο τρόπο.

Κίνδυνοι ή αντενδείξεις στο Ρέικι δεν υπάρχουν.  Δάσκαλοι επίσης δεν υπάρχουν. Αυτό το λέω με την έννοια ότι κανείς δεν πρέπει να τονώνει το πνευματικό του Εγώ, όλοι είμαστε Ένα και επιστρέφουμε στο Όλον και στην Ενότητα. Ο Δάσκαλος οφείλει να σε καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με ευθύνη και με αγάπη. Ο Δάσκαλος είναι και αυτός ένας άνθρωπος στη διαδικασία της εξέλιξης, που είναι όμως προφανώς σε μια διαφορετική και φυσικά νωρίτερη εξελικτική πορεία.

Το Ρέικι είναι απόλυτα φυσικός τρόπος θεραπείας. Για αυτό θέλει ο χρόνο του. Δεν θα σου δώσει ο θεραπευτής χημικά φάρμακα, αφού το Ρέικι πάει στην πηγή της αρρώστιας και τη θεραπεύει. Απλά θέλει το χρόνο του ανάλογα φυσικά με το πρόβλημα (συνήθως προβλήματα) που αντιμετωπίζει ο καθένας μας.

Το Ρέικι είναι Τύχη. Φαντάζομαι πως ακούγεται αυτό ειδικά στις μέρες μας και δεν θέλω να παίξω με κανενός ανθρώπου τον πόνο ή τις ανάγκες. Πιστεύω ότι είναι Τύχη για τον λόγο, ότι όταν αρχίζει κανείς και γίνεται καλύτερος, βρίσκει το δρόμο του και είναι ευγνώμων για αυτά που έχει, δεν επικεντρώνεται σε αυτά που η καταναλωτική κοινωνία μας του δείχνει αλύπητα ότι δεν έχει ή υστερεί, έχει πιο συχνά πλέον θετική ενέργεια, και έτσι είναι αναπόφευκτό ότι προσελκύει πιο θετικά πράγματα στη ζωή του –σύμφωνα με τους Νόμους του Σύμπαντος, τους οποίους ακόμα μαθαίνω. Κάθε φορά που κάνεις θεραπεία είσαι ένα σκαλί πιο μακριά από τη δυσ-αρμονία και την α-σθένεια. Πολλοί άνθρωποι που κάνουν Ρέικι και διαβάσουν αυτό το άρθρο ίσως να το αρνηθούν, επειδή περνάνε μάλλον μια περίοδο δυσκολιών και ατυχιών. Σε όλους εσάς έχω να πω να κάνετε υπομονή, προσπαθήστε να μην εστιάζετε στο κοντινό, θα έρθει ο καιρός που θα κοιτάτε πίσω σας κάνοντας έναν απολογισμό και θα διαπιστώσετε και οι ίδιοι ότι αυτή η περίοδος είναι απλά το σκαλοπάτι προς κάτι καλύτερο. Άλλωστε δεν είναι δυνατό να πάμε στο επόμενο βήμα αν δεν καθαρίσουμε τα προηγούμενα. Ένα δωμάτιο που δεν έχει ανοιχθεί για καιρό χρειάζεται ξεσκόνισμα και καθάρισμα πριν βάλουμε τα καλά μας υφάσματα πάνω στα έπιπλα, τα οποία τώρα είναι βρώμικα και σκονισμένα. Έτσι βλέπω τις περιόδους που περνάμε δύσκολα και δεν βλέπουμε φως στο τούνελ. Υπομονή και ψυχραιμία. Όλα είναι όπως πρέπει να είναι.

Το Ρέικι είναι κατάλληλο για όλους τους ανθρώπους, δεν υπάρχει καμία είδους διάκριση φυσικά αφού μιλάμε για Φως και για Αγάπη. Είναι κατάλληλο για τις εγκυμονούσες γυναίκες, τα παιδιά, για τους αρρώστους με σοβαρά προβλήματα, για ανθρώπους που έχουν εγχειριστεί, για όσους θέλουν να αποτοξινωθούν, για τα κατοικίδια, τα φυτά γύρω μας, για τη τροφή μας. Απίστευτό;  Ναι, είναι, αλλά και το Ρέικι είναι α-πίστευτο. Πολλοί από εμάς δυσκολεύονται ή αρνούνται να πιστέψουν σε οτιδήποτε δεν εξηγείται με νόμους ή με μαθηματικά και δεν είναι αποδεκτό από το σύνολο του κόσμου. Όμως αν σκεφθεί κανείς πόσα πράγματα στη ζωή μας δεν ξέρουμε πως λειτουργούν, δεν έχουμε καμία προσωπική γνώση, κανένα βίωμα, αλλά όχι μόνο τα έχουμε αποδεχθεί, αλλά τα έχουμε βάλει και στη ζωή μας, τότε είναι φανερό πόσο έχουμε απομακρυνθεί από αυτό που ονομάζεται το κέντρο μας, η Πηγή της ζωής. Θα μπορούσα εδώ απλά να υπενθυμίσω ότι όλα είναι Ενέργεια, όλα δίνουν και παίρνουν ενέργεια.

Μερικές αποσαφηνίσεις επί της θεραπείας. Το Ρέικι δεν είναι γυμναστική και δεν είναι μασάζ, ο θεραπευτής μόνο σε ακουμπάει ή όχι και σου μεταδίδει την Ενέργεια, ενώ εσύ λογικά νιώθεις θερμότητα και μια όμορφη, γλυκιά αίσθηση. Η θεραπεία πραγματοποιείται μόνο και εφόσον υπάρχει συναίνεση από τον θεραπευόμενο. Κανείς δεν μπορεί να σου κάνει Ρέικι χωρίς την άδεια σου και δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχείς ότι κάποιος θα σε χειραγωγήσει ή θα σε κάνει να θες ή να μη θες κάτι. Ο θεραπευτής σου μπορεί να αναμιχθεί μόνο στο σημείο που τον αφήνεις ενεργειακά να σε διαχειριστεί και μόνο μέχρι το βαθμό που του επιτρέπει ο Ανώτερος Εαυτός σου. Άρα δεν γίνεται ποτέ παραβίαση της προσωπικής σου ζωής. Ο θεραπευόμενος φορά κανονικά τα ρούχα του και δεν τον ακουμπάει κανείς στα ιδιαίτερα σημεία του σώματός του. Η θεραπεία πραγματοποιείται όντας ανάσκελα και μπρούμυτα, εκτός και αν κάτι από τα δύο δεν είναι εφικτό λόγω συνθηκών (πχ. εγκυμοσύνη ή αρρώστια).

Με τα χρόνια ξεκαθάρισαν πολλές καταστάσεις στη ζωή μου σε όλα τα επίπεδα. Σήμερα είμαι ένας άλλος άνθρωπος, νιώθω ευτυχισμένη και ευγνώμων. Όλα αυτά συνέβησαν επειδή εκδήλωσα την πρόθεση στον Εαυτό μου να θεραπευθώ. Έγινε προτεραιότητα μου. Όταν κανείς εκδηλώνει την πρόθεση του για θεραπεία, πιστεύω, ότι όλα μετά έπονται και συνιστούν μια απόλυτα φυσική διαδικασία, απλά πρέπει να έχουμε υπομονή.

Τέλος θα ήθελα να επισημάνω ότι το Ρέικι δεν ανήκει σε καμία οργανωμένη θρησκεία, δεν είναι θρησκεία, δεν είναι πολιτικό κόμμα, δεν σε προσυλητίζει, δεν χρειάζεται να κλειστεί κανείς σε κανένα μοναστήρι. Είσαι αυτός που είσαι στα πιστεύω σου και θα εξακολουθήσεις να είσαι. Η Αγάπη και η Θεραπεία είναι πανανθρώπινο και αναφαίρετο δικαίωμα όλων. Εδώ θυμάμαι ένα στίχο από ένα τραγούδι που λέει «η Αγάπη θα σε απελευθερώσει» και έτσι θα κλείσω αυτό το άρθρο. Και έτσι είναι.

Μπορείτε ακόμα να διαβάσετε Reiki-Ένα εργαλείο φωτός για την εξέλιξη μας σε όλα τα επίπεδα