Όλοι στις ζωές μας έχουμε νιώσει να θέλουμε να φύγουμε από σχέσεις που δεν μας κάνουν ευτυχισμένους, αλλά είναι δύσκολο να απαντήσουμε στην ερώτηση, «πότε είναι η σωστή στιγμή που πρέπει να φύγω; Μήπως πρέπει ακόμα να το παλέψω, υπάρχει ελπίδα; Μα μια σχέση δεν σημαίνει συμβιβασμοί»;

Υπάρχουν 2 είδη σχέσεων, αυτές που μας κάνουν ευτυχισμένους και αυτές που μας ρουφάνε την ενέργεια παντοιοτρόπως. Αυτή είναι η μόνη και ουσιαστική αλήθεια περί σχέσεων της ζωής μας.

Στην ερώτηση γιατί δεν χωρίζεις πάντα υπάρχει μια εξήγηση, μια «δικαιολογία». «Δεν μπορώ, έχω παιδιά, τον/ την αγαπώ, θα αλλάξει, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή, είμαστε μαζί τόσα χρόνια, είμαι οικονομικά εξαρτημένος-η» και άλλα.

Αυτή είναι η αλήθεια; Πιστεύω πως ξέρουμε ότι λέμε ψέματα στον εαυτό μας. Η μόνη πραγματική εξήγηση (και μιλάω για τη βαθειά πραγματική εξήγηση, αυτή που όταν κάτσεις με τα μάτια κλειστά και ακούσεις τον εαυτό σου, θα δεις ότι είναι εκεί) είναι ότι δεν αγαπώ αρκετά τον εαυτό μου και δεν με εκτιμώ, δεν ξέρω τι αξίζω και δεν με σέβομαι όσο αξίζω, έχω άγνοια οτι με κακοποιώ είμαι συνηθισμενος στην κακοποίηση. Αυτή είναι η μόνη εξήγηση για όλους μας, που κάποια στιγμή της ζωή μας αφήσαμε τον εαυτό μας στο παραμύθι και παραμείναμε σε σχέσεις που έχουν τελειώσει. Και ωραία είναι τα παραμύθια, αλλά η ζωή είναι ακόμα πιο ωραία! Και δείτε το γιατί..

Όλοι λέμε, πόσο δύσκολες είναι οι ανθρώπινες σχέσεις. Γιατί πρέπει να τις βιώνουμε δύσκολα, γιατί πρέπει να είναι δύσκολες;  Γιατί να μην είναι απλές, μέσα στη ροή, εύκολες σαν ένα φύσημα του αέρα; Ποιος μας έμαθε ότι, για να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε πρέπει να κοπιάσουμε; Γιατί το πιο απλό και αυτονόητο πράγμα στον κόσμο έπαψε να είναι απλό και αυτονόητο; Και εμείς πιστέψαμε ότι πρέπει να κοπιάζουμε και μένουμε σε όλα τα είδη σχέσεων που δεν μας εξυπηρετούν πια από ανασφάλεια και συμβιβασμό. Παραμένοντας σε ασθενικές σχέσεις, το δυστυχές παράλληλα είναι ότι αποκλείουμε αυτές που μπορούν να είναι υγιείς.  Και εδώ θα δει κανείς, ότι τα παραπάνω επεκτείνονται στην εργασία, στις αποφάσεις, σε όλο τα φάσμα της ζωής μας.

Συνήθως, η ψυχή μας επιθυμεί μια Χ κατάσταση, αλλά εμείς έχουμε φόβους και περιορισμούς μέσα μας που μας εμποδίζουν να έλξουμε αυτό που η ψυχή επιθυμεί. Επίσης, λέμε ότι έλκουμε συνέχεια, το «λάθος άτομο». Αγαπητοί μου, δεν υπάρχει το λάθος άτομο! Αντιθέτως, όποιον έχουμε έλξει είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε εκείνη την περίοδο, για να δούμε τον εαυτό μας μέσα από τα μάτια τους.

Έλκουμε αυτό που αξίζουμε κάθε φορά και αυτό συμβαίνει από μόνο του, δεν έχει να κάνει με την λογική ή τη σκέψη.  Αυτό που δεν συμβαίνει από μόνο του αντιθέτως, αλλά χρειάζεται τη δική μου κατανόηση και δράση είναι η συνειδητοποίηση ότι κακοποιώ τον εαυτό μου και ότι ήρθε η ώρα να φύγω από τη σχέση αυτή. Και αυτό δεν είναι σκέψη. Είναι μέσα μου. Είναι τόσο σίγουρο, όπως ο έρωτας. Τον έρωτα δεν τον σκέφτεσαι. Τον νιώθεις. Και πάντα λέω, ότι πρέπει να παραμένουμε τελικά με ανθρώπους που μπορούμε να ερωτευτούμε ξανά και ξανά μέσα στη σχέση μας.

Κοιτώντας το σπίτι, τη συμπεριφορά, τους συντρόφους και τα θέματα που έχουμε σε όλη μας τη ζωή, είναι αποκαλυπτικό να βλέπουμε, το που μπορεί να έχουμε τους περιορισμούς και τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα μας και έτσι να δουλέψουμε πάνω σε αυτά. Συνήθως όλα σχετίζονται με προγράμματα που κουβαλά  η ψυχή για να διαχειριστεί σε αυτή τη ζωή και επίκτητες εμπειρίες από το περιβάλλον που έχουμε ζήσει. Στη δική μου θεραπευτική ματιά πολύ συνοπτικά, είναι μπλοκαρισμένα τα ενεργειακά μας κέντρα (chakras).

Όλες οι σχέσεις κλείνουν κύκλους και κάποιοι από αυτούς είναι οριστικοί. Η ζωή είναι τώρα και βασίζεται σε επιλογές. Το τι σκέφτομαι, τι νιώθω και τι πράττω είναι αυτές οι επιλογές που φτιάχνουν αυτό που ο καθένας μας  για τον εαυτό του αποκαλεί πραγματικότητα και δρα με την πραγματικότητα του άλλου= σχέση. Άρα τι ζωή θέλουμε; Όταν συμβιβάζομαι, όταν υποφέρω, όταν είμαι σε έλλειψη και σε περιορισμό, αυτό είναι καθαρά σημάδια ότι ήρθε η ώρα να αλλάξω και να προχωρήσω. Υπάρχει τρόπος να ζω χωρίς να υποφέρω. Αυτό δεν είναι ταινία στη τηλεόραση, δεν είναι τύχη. Είναι δημιουργία.

Δεν είναι πολύ όμορφο, όταν μέσα σε μια σχέση μπορούμε να είμαστε ο εαυτός μας; Μπορούμε να παίρνουμε ενέργεια και όχι να μας την απομυζούν και να ζούμε στην ένταση. Δυστυχώς, αν στη σχέση σας νιώθετε εξάντληση, φόβο, τραύμα, τότε ήρθε η ώρα να βρείτε ανθρώπους που θα σας υπενθυμίζουν πόσο όμορφη είναι η ζωή, και πόσο αξίζετε την αγάπη.

Και φυσικά είναι δύσκολο, κανείς μας δεν θέλει να ξεβολευτεί, φοβόμαστε, θα υπάρχουν στιγμές που το Εγώ, οι φόβοι και τα προγράμματα που κουβαλάμε θα βγουν μπροστά και θα μας γυρίσουν πίσω. Όμως αυτό θα πρέπει να αποτελεί σημάδι ότι είμαστε σε καλό δρόμο, διότι οι παλιές ενέργειες που έχουμε μέσα μας ξεβολεύονται και θα κάνουν ότι μπορούν για να μην αποχωρήσουν. Όμως πάντα το φως διώχνει το σκοτάδι τελικά. Το σκοτάδι είναι εκεί, απλά επειδή δεν υπάρχει φως.

Ως ένα υπέροχο ανθρώπινο πλάσμα, που μέσα του έχει εμφυσηθεί η θεϊκή δημιουργία του σύμπαντος, αξίζεις ότι καλύτερο. το θέμα είναι, το πιστεύεις;

Και αν ναι, το επιτρέπεις; Θες να είσαι υπεύθυνος για τη δημιουργία μας όμορφης ζωής που είναι εκεί έξω και σε περιμένει;

Η μόνη σχέση που είναι μόνιμη, πάντα εκεί για μας και δεν εξαρτάται από τις προσδοκίες ή τους φόβους του εταίρου προσώπου, είναι η σχέση με τον εαυτό μας. Και αυτό είναι μαγικό!

Όταν συνδεθούμε με τον εαυτό μας στην ουσία μας, τότε ανακαλύπτουμε ένα σύμπαν αγάπης, καλοσύνης, αφθονίας και συγχρονικότητας. Εκεί είμαστε στο κέντρο της αγάπης. Και από εκεί αναδύεται και η αγάπη μας για τον/ την σύντροφό μας αλλά και τον κόσμο όλο. Γιατί όταν με αγαπήσω και νιώσω την αξία μου, τότε αυτόματα έλκω και τους ανάλογους ανθρώπους.