Το ταυλανδέζικο μασάζ είναι ένα μείγμα κινέζικης και ινδικής ιατρικής (αγιουβέρδα) και δεν δουλεύει μόνο το σώμα, αλλά αποτελεί ολιστική θεραπεία. Με σημεία πίεσης, διατάσεις και μυοχαλαρωτικές- ρεφλεξολογικές τεχνικές μεταξύ άλλων, επαναφέρει το σώμα μας σε αρμονία και αυτό είναι που κάνει αυτού του είδους το μασάζ τόσο αποτελεσματικό και μοναδικό στο είδος του. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που το μασάζ αυτό εξασκείται για περισσότερα από 1500 χρόνια. Πρόκειται για βαθιά θεραπεία σε όλο το σώμα, όπου ο θεραπευόμενος φοράει ελαφρά, άνετα και καθαρά ρούχα.

Στο καθαρά ονομαζόμενο ταυλανδέζικο μασάζ  δεν χρησιμοποιούνται λάδια. Αυτό όμως δεν αποκλείεται κάποιες φορές, διότι κάποια λάδια βοηθούν ένα κρυολόγημα ή την αποβολή τοξινών. Σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για παραλλαγή του ταυλανδέζικου μασάζ. Επίσης, δεν έχει καμία σχέση με ερωτική συνεύρεση ή περίπτυξη.

Η καθαριότητα σώματος και ρούχων είναι απαραίτητη προϋπόθεση και για τον μασέρ και τον θεραπευόμενο, αφού η επαφή μεταξύ των δύο είναι άμεση.

Τι έχει να μου δώσει το μασάζ αυτού του τύπου;

  • Χαλάρωση, μείωση άγχους, διαύγεια πνεύματος, «καθάρισμα» και άδειασμα του μυαλού μας
  • Κινητικότητα σε όλους τους μύες του σώματος μας
  • Ειδικότερη αποφόρτιση και εξασθένιση του πόνου στα σημεία που καταπονούνται περισσότερο λόγω της καθιστικής μας ζωής, όπως η μέση,η πλάτη, ο αυχένας, το ισχίο, η ωμοπλάτη, τα χέρια
  • Διέγερση του νευρικού συστήματος
  • Αποβολή τοξινών από το σώμα, που ευθύνονται για την παχυσαρκία, την κακή διάθεση, τους πόνους στο στομάχι και σε άλλα μέρη, αποφόρτιση του παχέος εντέρου- δυσκοιλιότητα
  • Διέγερση του κυκλοφορικού, λεμφικού, νευρικού, συμπαθητικού και παρασυμπαθητικού συστήματος
  • Ευεξία
  • Βελτίωση και ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος (άρα προφυλασσόμαστε καλύτερα από τις αρρώστιες)- ανεβάζει το επίπεδο ενέργειας μας
  • Άθληση- ονομάζεται και παθητική γιόγκα
  • Βελτίωση της αθλητικής απόδοσης
  • Ευκαμψία και ελαστικότητα
  • Θεραπεία ψυχολογικών συμπτωμάτων μέσω της έκκρισης ορμονών που ευθύνονται για τη χαρούμενη διάθεση μας, αλλά και μέσω της δουλειάς που γίνεται στα όργανα του σώματος μας που συσχετίζονται με συναισθήματα, για παράδειγμα δουλεύοντας το συκώτι βοηθάμε στην απελευθέρωση του θυμού
  • Καθυστερεί τη διαδικασία γήρανσης
  • Βοηθά στην αυτοσυγκέντρωση και στις νοητικές διαδικασίες μέσω της διέγερσης του νευρικού συστήματος
  • Βελτιώνει την εμφάνιση μας, αφού είμαστε πιο χαρούμενοι και με λιγότερες τοξίνες
  • Επειδή το σώμα νιώθει πιο υγιές, αυτομάτως ανεβαίνει και η αυτοπεποίθηση μας

Σας παραθέτω κάποιες πολύ συχνές απορίες σχετικά με τα μασάζ:

Έχω ακούσει ότι η πίεση που ασκείται στο σώμα είναι μεγάλη και δεν θέλω να πονάω. Θέλω να χαλαρώσω.

Η πίεση ρυθμίζεται άνετα και άμεσα ανάλογα με το πρόβλημα, αλλά και την ανοχή του ανθρώπου που δέχεται το μασάζ. Κανείς δεν θέλει να μας κάνει να υποφέρουμε. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι όταν θα τελειώσει το μασάζ θα πονάς λιγότερο στα σημεία που είχες πόνους, στην μέση ή την πλάτη για παράδειγμα.

Έχω χρόνια προβλήματα, πχ διαβήτη, επιληψία, και δεν νομίζω ότι μπορώ να κάνω μασάζ.

Πριν από το μασάζ, αλλά και κάθε φορά, ο μασέρ θα πρέπει να ενημερώνεται για το ιστορικό και την παρούσα κατάσταση της υγείας σου. Φυσικά και μπορείς να κάνεις με τέτοια προβλήματα μασάζ, αλλά είναι σημαντικό να αναφέρονται, διότι τότε ο μασέρ αποφεύγει συγκεκριμένες τεχνικές, κινήσεις, πιέσεις κτλ. Δεν πρέπει να νιώθει κανείς αποκομμένος από τη ζωή και τις χαρές της, θα πρέπει όμως να είναι προσεκτικός στο πώς απολαμβάνει τις χαρές της ζωής.

Ιδιαίτερη μνεία χρειάζεται εδώ για:

Όσους έχουν μόλις κάνει εγχείρηση– πρέπει να περιμένετε

Τις εγκύους– μετά τον 4 μήνα και μόνο με τη συγκατάθεση της γιατρού σας- προτιμώνται συγκεκριμένες θέσεις και κινήσεις σε κάθε περίπτωση

Σε όσους έχουν ανοιχτές πληγές, όγκους, φλεβίτιδες, κιρσούς, μελανώματα, καψίματα, εξανθήματα, μεταδοτικές δερματολογικές ασθένεις- μπορείτε να κάνετε μασάζ, αλλά οπωσδήποτε θα πρέπει να ενημερωθεί ο μασέρ για την κατάσταση σας χωρίς ντροπή. Αυτός θα κρίνει αν θα αποφευχθούν συγκεκριμένα σημεία και θα ενισχυθούν άλλα ή θα επιλέξει την κατάλληλη τεχνική.

Αμέσως μετά από χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία– θα πρέπει να περιμένετε ή να απευθυνθείτε σε έμπειρο θεραπευτή

Έχει σχέση η ηλικία μου;

Όχι, αυτό το μασάζ με τις αμέτρητες τεχνικές και στάσεις μπορεί να διαμορφωθεί προσωπικά για κάθε ανθρώπινο πλάσμα και τις ανάγκες του. Εσείς το ξέρατε ότι υπάρχει και μασάζ κατάλληλο για τα βρέφη;

Ο χρόνος μου είναι πολύτιμος και ουσιαστικά δεν έχω ελεύθερο χρόνο. Πόση ώρα να υπολογίζω;

Αρκετή. Δεν είναι κάτι που δεν αξίζει το χρόνο και την αμοιβή του. Τουλάχιστον 1.30΄ ώρα, από κει και πέρα έγκειται στο τι θεραπεύεται και στη διάθεση και διαθέσιμο χρόνο και των δύο. Ο μασέρ δεν κουράζεται (όπως νομίζει κανείς), είναι ευεργετικό και για τον ίδιο σε όλα τα επίπεδα και έτσι υπάρχουν φορές που ο χρόνος δεν είναι λόγος για να τελειώσει ένα μασάζ. Πρόκειται για ένα δώρο προς τον Εαυτό μας. ‘Η ακόμα καλύτερα, μια επένδυση.

Τι πρέπει να κάνω εγώ πριν ή κατά τη διάρκεια του μασάζ;

Τίποτα. Πριν το μασάζ αποφεύγουμε να τρώμε βαριά, να πίνουμε αλκοόλ ή καφέ. Πρέπει να έχει περάσει τουλάχιστον 1 ώρα από το τελευταίο μας γεύμα. Κατά τη διάρκεια δεν κάνεις τίποτα. Χαλάρωσε και ανάπνευσε. Αυτή η ώρα σου ανήκει.

Γενικότερα η ασχολία με το σώμα μας μέσω της άσκησης ή της περιποίησης έχει μόνο θετικά αποτελέσματα, είτε βραχυπρόθεσμα, είτε μακροπρόθεσμα, και δεν είναι χάσιμο χρόνου ή χρήματος. Είναι επένδυση για ένα καλύτερο σήμερα και ένα πιο ποιοτικό αύριο. Είναι σωστό να διαλέξει κανείς αυτό που του ταιριάζει στο χαρακτήρα, στον τρόπο ζωής και στο σύμπτωμα που παρουσιάζει. Μόνο τότε υπάρχει ένα κίνητρο που είναι αρκετά δυνατό να μας βγάλει από τον καναπέ  πριν ή μετά τη δουλειά.  Ελεύθερος χρόνος με τις απαιτήσεις της καθημερινότητας μας δεν υπάρχει. Θα πρέπει να βρω χρόνο για κάτι που με ενδιαφέρει.

Είναι σημαντικό για μένα να τονίσω εδώ, ότι δεν θα πρέπει να έχεις ένα πρόβλημα για να βρεις τη διάθεση και το χρόνο τότε να το αντιμετωπίσεις. Η πρόληψη και η διατήρηση της αρμονίας και της ισορροπίας είναι τα καλύτερα φάρμακα και η πιο κερδοφόρα επένδυση στο παρόν και σε βάθος χρόνου.

Πιστεύω, ότι είναι καιρός να μάθουμε να αγαπάμε το σώμα και τον εαυτό μας, να μας αποδεχθούμε πλήρως χωρίς ενοχές και τύψεις. Τότε το σώμα μας θα μας το ανταποδώσει. Μην ξεχνάτε πως η ψυχή, το πνεύμα, το συναίσθημα και το σώμα μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους.

Δείτε ακόμα Εκεί που η τεχνική συναντιέται αρμονικά με το Φως και την Ενέργεια

Namaste

Light, Love, Gratitude